Coachen van de coach
Coachen van de coach
De coach doet er verstandig aan ook zelf over een coach te beschikken (bijvoorbeeld als de coach zelf bij de organisatie werkt) of actief mee te doen in een intervisiegroep (bijvoorbeeld voor een externe professional).
Deze specifieke coachee zal uit de aard der zaak zijn coach echter niet zoeken onder de groep individuen die hij begeleidt, maar daarbuiten. Bovendien zal de coach er, net zoals alle andere coachees, behoefte aan hebben ook inhoudelijk zaken aan de orde te stellen en zijn persoonlijke hantering van deze zaken te bespreken. Om dat op betrouwbare wijze te kunnen doen, zal de coach van de coach ook met de indirecte informatie over derden geheimhouding moeten handhaven. De twee coaches kunnen afspreken dat ze de namen van cliënten vervangen door codeaanduidingen.
Het risico dat op enig moment toch persoonlijke informatie in combinatie met de naam van een bestaande persoon ter tafel komt tijdens een coachingssessie is desondanks levensgroot. In een dergelijk geval is de geheimhouding vanzelfsprekend van eminent belang, maar dat geldt feitelijk sowieso voor de coach en de persoonlijke ontboezemingen van de coachee en het is dus, op de keper beschouwd, in dit geval niet anders voor een coach van de coach.
Waar de coachee met zijn beslommeringen nog louter over persoonlijke informatie beschikt en daar dienovereenkomstig mee omgaat, zal de coach van de coach eventueel beschikken over intrinsieke informatie over meerdere individuen die met elkaar in verband staan. Daarvan moeten betrokkenen zich terdege bewust zijn. Tijdens het coachen van de coach verloopt het coachingstraject niet anders dan in alle andere gevallen, met dit verschil dat de coach en de coachee in dit geval beiden professionals zijn en er daardoor doorgaans accuratere sessies plaatsvinden, dus met een groter aantal behandelde onderwerpen per tijdseenheid.