Systemisch coachen

Systemisch coachen

Bij deze vorm van coaching kijkt de coach vooral naar de onderlinge relatie tussen de coachee en anderen in diens omgeving. Daarin kunnen onvermoede spanningen schuilen en deze spanningen kunnen tot belemmeringen bij de coachee leiden.

Een onderdeel van deze aanpak kan een fysieke opstelling zijn, waarbij vrijwilligers fungeren als ‘schaakstukken’. Elk ‘schaakstuk’ vertegenwoordigt daarbij een partij uit de omgeving van de coachee.

De coachee zet het ‘schaakstuk’ op een bepaalde plek in de kamer, kijkend in een bepaalde richting, met de instructie op een bepaalde manier te gaan staan.

Terwijl de coachee dit doet, vertelt hij hardop welke persoon door het ‘schaakstuk’ wordt gerepresenteerd. Als alle ‘schaakstukken’ geplaatst zijn,vraagt de coach aan elk van deze ‘schaakstukken’ hoe zij hun positie ervaren, wat zijdaarbij denken en voelen. Dit heeft onverwachte inzichten in verband met de constellatie van coachee en diens omgeving. 

De ‘schaakstukken’ kunnen zichzelf zijn in het kader van de relatie met de coachee, maar er kan hier ook van andere personen in de plaats van deze feitelijke subjecten gebruik gemaakt worden.


Share for us